#Privat: Fritid

Båtar, husbilar och husvagnar

Vi har själva använt solceller i över 15 år i segelbåten som enda strömkälla. Med rätt paneler, batterier och styrutrustning är det många som är helt självförsörjande hela semestern – utan att ligga i gästhamn för att ladda med landström och utan att behöva starta motorn för att ladda batterierna.

Ofta är platsen där solceller kan sättas begränsad och särskilt på segelbåtar där det finns mycket som sticker upp och skapar skuggor, t.ex. hissade segel. Då är det extra viktigt med effektiva paneler och batterier som tar emot laddning med minsta möjliga motstånd. På segelbåtar vill man oftast hålla nere vikten, i alla fall för de som kappseglar lite ibland eller som vill komma före kompisen till natthamnen, då är lätta paneler och lätta batterier extra trevligt.

Vi rekommenderar fastmonterade och böjbara paneler tillsammans med en eller ett par flyttbara paneler i kombination med batterier av Litium järnfosfat (LiFePO4). Litium-batterier är inte bara mycket lättare och mindre än motsvarande bly/syra-batterier, de håller mycket längre också.

På köpet tar de emot laddning mycket fortare, t.ex. när solen är uppe eller när motorn laddar.

Lithium även för motorbåtar

På en motorbåt är oftast inte vikten så betydelsefull men Litium-batteriers förmåga att kunna ta emot väldigt mycket laddning gör att batterierna kan bli fulladdade på mycket kort tid.

Litium-batterier har nämligen inte samma interna motstånd som bly-syra-batterier har. Bly-syra-batterier ”håller emot” laddning och strömmen som batteriet kan ta emot minskar allteftersom batteriet blir fullt så det tar lång tid att ladda helt fullt.

Så fungerar inte litium-batterier: De kan oftast ta emot allt din generator kan ge – och kan laddas fulla på t.ex. en timme (laddström och laddtid varierar från modell till modell).

Det betyder i praktiken att ni inte behöver ligga i den stilla viken med motorn på tomgång bara för att ladda batterierna. De blev fulladdade när ni åkte senast.

Läs mer

Vi har samlat de vanligaste av dessa produkter i vår Fritidskatalog som du kan ladda ner här: SunnyFuture Fritidskatalog 2017.

Eftersom det finns en del att tänka på när man bygger ett effektivt system eller kanske funderar på att byta till litium-batteri så har vi samlat vår erfarenhet i ett s.k. white paper. Vi kallar det ”Värt att veta om Off-grid-system” och det kan du ladda ner här: Värt att veta om off-grid-system – 2017-01-26.