En av de stora fördelarna med ett eget solkraftverk är det minskade beroendet av yttre faktorer.
För hus långt från det allmänna elnätet, kan ett system med solpaneler, batterier och utrustning som annars mest används i båtar vara en bra lösning. Genom att ladda blybatterier av hög kvalitet, eller litiumbatterier, med solpaneler kan ett 12 eller 24 volts system installeras i stugan. Till det ansluts t.ex. en diesel- eller fotogenvärmare, kylskåp och belysning. Kombinerat med t.ex. en SMS-modul till värmaren så kan stugan till och med vara varm när du kommer fram!
Fritidshus och naturen går ofta hand i hand. I stugan vill man njuta av naturen, lyssna på fåglarna och andas in den friska luften. Vad passar då bättre än att använda stugans tak till att ljudlöst skapa el? Solceller skapar el helt ljudlöst och utan att störa fåglar, fiskar, renar eller, för den delen, flygplan. Solcellerna tar inte upp yta som annars hade använts till något annat. De lämnar inget farligt avfall för kommande generationer att ta hand om.
På taket, fasaden eller på en separat ställning monteras lämpligtvis solcellspaneler av hög kvalitet. Skall solkraftverket ge ström även på vintern kan det vara att rekommendera att i alla fall delar av anläggningen monteras på en sydfasad så att även den låga vintersolen ger ström.
Via en så kallad regulator laddas sedan batterier. Antingen seriekopplade till 24 volt eller 12 V. Flera batterier kan såklart även parallellkopplas för att få en större kapacitet.
Det gäller att välja rätt typ av solcellspaneler som passar med rätt regulator.
Vi erbjuder solcellspaneler från SunPower (se Kvalité under menyn Husägare), regulatorer från exempelvis WhisperPower och blybatterier från UPLUS eller Lithium Järnfosfat-batterier från Super-B.
Vi har samlat de vanligaste av dessa produkter i vår Fritidskatalog som du kan ladda ner här: SunnyFuture Fritidskatalog 2017.
Eftersom det finns en del att tänka på när man bygger ett effektivt system eller kanske funderar på att byta till litium-batteri så har vi samlat vår erfarenhet i ett s.k. white paper. Vi kallar det ”Värt att veta om Off-grid-system” och det kan du ladda ner här: Värt att veta om off-grid-system – 2017-01-26