#Husägare

Anpassat

Anpassat till taket, produktionen och förbrukningen

Olika fastigheter har lite olika förutsättningar för solel. Tak har olika mått, lite olika vinklar, lite olika riktningar och är av olika material. Omgivningarna ger olika mycket skuggor från andra hus, träd och olika platser i landet ger instrålning på olika sätt. Vi kommer ut till er och mäter taket och gör en analys om vilka paneler som passar era förutsättningar bäst. Dessutom ska produktionen anpassas till just er förbrukningsprofil för bästa lönsamhet.

Samtidigt finns det tusentals leverantörer med oräkneligt antal solcellsprodukter. Det är dels olika teknologier för själva cellerna såsom tunnfilm, monokristallina och polykristallina silikonceller. Alla dessa har helt olika egenskaper vad gäller ljuskänslighet, livslängd och hur väl de levererar energi de kommande 30+ åren. För att inte tala om hur känsliga de är för hel eller delvis skuggning av t.ex. snö, träd eller löv. Då räcker det inte att bara titta på antalet watt panelerna är stämplade med.

Även fastsättningen av paneler på ett tak kan göras på olika sätt beroende på typ av tak såsom olika takpannor, olika typer av plåt, ”hårda” eller mjuka papptak osv. Dessutom spelar lutningen av taket och vind- och snölaster en stor roll.

Solkraftverk är som skor…

Om man bara har tre olika standardstorlekar på solcellspaket att välja på så är det som att bara få välja gummistövlar i storlek 30, 38 eller 47 när man köper skor. Det blir inte så himla bra – om man inte har en väldig tur. Om man jobbar på kontor passar gummistövlar inte lika bra som när man plockar svamp i skogen. Köper ni dessutom ett standardpaket från ett elbolag så att ni blir bundna till deras elavtal är det som att inte ens få välja vilken skog ni ska plocka svamp i…

Vi gör tvärtom. Vi analyserar alla era förutsätt­ningar för att kunna designa det bästa tänkbara systemet för just er. Det blir bäst och lönar sig i längden.