#Husägare

Kvalité

Alla solceller är inte skapade lika

Solceller är generellt sett oftast av bra kvalitet och producerar el i många år utan underhåll. Men det finns stora skillnader både mellan olika solcellstyper och mellan solceller av samma typ men olika tillverkare.

Det är också väldigt stor skillnad på andra komponenter i en solcellsanläggning och det är inte alltid så lätt som kund att förstå skillnaden. Det är t.ex. inte lätt att se skillnaden på en bra och en billig kontakt. Men när den suttit under dina paneler ett par år vill du inte upptäcka att du fick en billig…

Vi är övertygade om att kvalitet lönar sig i längden och vi hatar strul eller saker som går sönder. Det är därför vi lägger stor vikt att bara välja ut de bästa komponenterna redan från början.

Vi installerar ingenting hemma hos dig som vi inte skulle vilja ha själva.

sunpower-logo

De mest effektiva och tåligaste solcellerna kommer från amerikanska SunPower. De har levererat solceller längre än de flesta. De började på 1980-talet att leverera solceller till NASA:s rymdprogram och nu finns deras solceller på hustak, i gigantiska solcellsparker, på båtar, husvagnar och självklart är det SunPower-celler på Solar Impulse – flygplanet som flög jorden runt på ren solkraft.

SunPowers Maxeon®-solceller har en unik och patenterad konstruktion med solid koppar bakom den monokristallina kiseln. Det är ”hemligheten” bakom den höga effektiviteten och den överlägsna tåligheten.

I följande filmer kan du lära dig mer:

Generellt om SunPower

Hur skiljer sig SunPowers Maxeon-celler från vanliga celler?

Auktoriserad SunPower-installatör

SunnyFuture är den enda auktoriserade SunPower-installatören i Sverige. Andra kan köpa SunPower-paneler från Europeiska distributörer men det är bara vi som har direkt installatörsavtal med SunPower i Sverige. Det betyder att vi är proffs på SunPower och vet vad som är rätt val för just dig och dina förutsättningar.

Alla garantier är inte heller lika

Alla solceller har bra garantier. Men det finns stora skillnader som kanske inte är så uppenbara för alla.

Till att börja finns det två typer av garantier. Den ena, Produktgarantin, gäller fel i panelen. Tex om en cell spricker (se filmerna ovan), om kontakten mellan celler brister edyl.

Den andra garantin, Effektgarantin, gäller hur mycket effekt en panel ska producera i testförhållandet STC (Standard Test Condition) – när panelen är hel. Ja, just det, om panelen är trasig så gäller Produktgarantin men inte effektgarantin. Om garantierna är lika långa – som hos SunPower där båda är på 40 år – så är det inte ett bekymmer.

Men de flesta andra paneltillverkare ger bara 12, eller ibland 15, års Produktgaranti medan Effektgarantin är på 25-30 år. Så i realiteten är effektgarantin kanske inte så mycket värd efter 10-15 år.

Även kring effektgarantier varierar nivåer och ersättningar ganska mycket. De flesta effektgarantier slutar på 80% av effekten år 25-30 (om panelen är hel) medan SunPower garanterar att panelen är hel och dessutom producerar minst 88% år 40. Det är riktig trygghet.

Med så långa garantier är det viktigt att den som ställer ut garantin är långsiktig och finns kvar om 25 år. Det är tillverkarna av solcellspaneler och annat material som direkt till er lämnar garantier. Det betyder att ni är i trygga händer även om vi på SunnyFuture har gått i pension innan garantierna har gått ut. Fram till dess vänder ni er såklart till oss om ni har något problem. Ni kan vara lugna i att er investering är trygg och utan överraskningar!

SunPowers garantier finner du här:
SunPower Garanti Sverige

Några av våra andra leverantörer

Det är många andra delar som är viktiga i ett solkraftverk som ska producera ren och billig energi i många långa år. Nedan nämns de vi arbetar oftast med.

k2Vid installation använder vi ofta montagesystem från tyska K2 Systems. De är specialiserade på just montagesystem för solpaneler och är en av världens ledande leverantörer i segmentet, oavsett om det gäller tak-, fasad- eller markmontage.

Vi specialbehandlar sedan deras komponenter för att de ska passa i vårt koncept SunnyBlack®. Vi gör det så framgångsrikt att K2 Systems själva använder bilder från våra installationer som referensbilder på snygga installationer. Bra exempel på när både kunden, vi och materialleverantören är stolta över samma installation.

K2 Systems lämnar 12 års produktgaranti. Läs villkoren här.

logo-solaredgeVi använder i princip alltid så kallade effektoptimerare och växelriktare från SolarEdge. Läs mer om vinsten med effektoptimerare här. Växelriktarna kan monteras antingen inomhus eller utomhus.

SolarEdge lämnar 25 års garanti på effektoptimerare (som monteras under panelerna) och 12 år på växelriktare som kan förlängas till 20 eller 25 år. Läs garantivillkoren här.

Andra lösningar

I vissa situationer använder vi ibland växelriktare från Fronius och från svenska Ferroamp. Ferroamp har en väldigt fiffig lösning för att omfördela laster mellan faser i ett trefas-system vilket för många kunder innebär att de klarar sig med mindre huvudsäkringar än tidigare. Ferroamps Energyhub-koncept medger också ett likströmsbaserat s.k. Nanogrid där batterier, laddstolpar och andra likströmslaster kan anslutas smidigt.

Vi har också installerat solcellspaneler från LG och SolarFrontier. Bra paneler med olika användningsområden från bra och trygga tillverkare. Efter att ha jämfört produktion i verkligheten mellan våra kunders installationer vet vi att det är bättre produktion i SunPower-installationer med likartade förutsättningar. Under systemets livslängd blir det också en bättre affär att välja SunPower även om den initiala investeringen är högre.