#Husägare

SunnyBlack® Inroof

SunnyBlack® Inroof är vårt sätt att montera solpaneler ”infällda” i tak med takpannor. Du får ut över 222W (STC) per kvadratmeter utan att ha solpaneler ovanpå ditt vanliga tak. Jämfört med konkurrerande integrerade/inbyggda lösningar där man får ut ca 100-150 W per kvadratmeter är det en stor effektvinst! Om ni går i tankarna på solceller och det dessutom är dags att lägga om taket kan vi starkt rekommendera detta sätt att ”göra två flugor på smällen”.

Fördelarna är flera. Den mest uppenbara är att det är mycket snyggare. Ni behöver inte heller montera nya takpannor under panelerna vid takomläggning vilket sparar material. Konstruktionen gör det helt tätt och problemfritt i många långa år tack vare en speciellt utvald plåt som läggs under solcellspanelerna. Fördelen med detta sätt jämfört med andra lösningar är dels att vi slipper dräneringskanaler som svämmar över när de blir fulla med löv och barr och det finns inga gummilister som riskerar att torka eller börja läcka med tiden. SunPowers paneler har en unik och patenterad konstruktion som gör risken för s.k. ”Hot spots” väldigt mycket mindre än för vanliga solcellspaneler men om det värsta ändå skulle hända är plåten under panelerna även ett extra bra brandskydd.

Montagesystemet för solcellspanelerna blir väsentligt billigare och även själva installationen av solcellerna går mycket snabbare. Extrakostnaden i samband med omläggning av taket varierar såklart beroende på hur ert tak ser ut, med vinklar, takkupor osv men kompenseras helt eller delvis av minskade kostnader för solkraftverket. Vi samarbetar med duktiga takläggare/byggfirmor som vet hur detta ska göras på rätt sätt och som ger er en offert på takomläggningen. Vi installerar solcellspanelerna i samband med takomläggningen. Det fungerar lika bra oavsett om ni har takpannor av betong eller lertegelpannor. Faktum är att detta är en mycket bättre lösning för lertegelpannor än att montera med traditionella ”takkrokar” som är svårt att få helt tätt med lertegelpannor.

I videon är det vårt eget hus som vi har testat ut SunnyBlack® Inroof på med SunPower X21 Signature Black 350W med 21.5% paneleffektivitet (föregångaren till SunPower Maxeon3 420W Black med hela 22.2% paneleffektivitet).

Några av våra installationer av SunnyBlack Inroof.